"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Op zoek naar geluk

Zaterdag, 14 januari, 2023

Geschreven door: Charlotte Jacobi
Artikel door: Joke Zwier

Een verhaal vol liefde, drama en zoete momenten

[Recensie] Op zoek naar geluk is een historische familieroman en het tweede deel in De Patisserie trilogie van Charlotte Jacobi. Eerder verscheen deel 1, De Patisserie. Het boek is geschreven door twee personen, Eva-Maria Bast en Jørn Precht, wat  niet in de schrijfstijl van dit duo te merken is. Bast is journalist en schrijver. Precht is professor aan de Stuttgarter Hochschule en scenarist.

Andere tijd
Het eerste deel, De Patisserie speelde zich af in de 19e eeuw in Stuttgart en Straatsburg tijdens de Frans-Duitse oorlog in 1870. Het tweede deel, Op zoek naar geluk, verhaalt over de 20e eeuw in Straatsburg en de proloog begint in 1914. Tijdens het lezen ben je ongemerkt in een andere tijd, waar schaarste is door de Eerste Wereldoorlog, en mensen creatief met beschikbare levensmiddelen omspringen. De wonden van de vorige oorlog zijn nog niet geheeld en er ontstaan nieuwe wonden die voortkomen uit het verleden. Mensen worstelen met hun gevoelens nu Straatsburg weer Frans wordt en alles wat Duits was verbannen wordt. Dit zorgt voor de nodige tweespalt en ruzie in de families Picard en Tritschler.

Dromen
Ruth Picard woont bij haar opa Jacques Picard in de patisserie Goldschmidt in Straatsburg. Ze droomt ervan later de bakkerij over te nemen, alleen wil haar opa geen vrouwen aan het bakken laten, ouderwets als hij is. Ruth is verliefd op haar geadopteerde neef, meesterbakker Marcel Picard, en wil graag samen met hem een leven opbouwen. Alleen loopt alles anders door niet uitgesproken woorden. Dit is niet de enige verhaallijn in het boek. Verschillende familieleden en personeelsleden hebben hun eigen verhaallijn die verder gaat na 1918.

Verdeeldheid
Straatsburg is verdeeld en onrustig na de Eerste Wereldoorlog. “Viber la France, merde la Prusse, smijt Schwowa het land uit.” Deze verdeeldheid geldt ook voor de families Picard en Tritschler, waar onverwerkte oorlogstrauma voor problemen zorgen. Dit, net als de dreigende uitzetting van sommige Duitse familieleden. Joséphine Picard werkt in het ziekenhuis en wil haar droom om arts te worden waar maken door medicijnen te studeren. Het is een voor die tijd ongewone keuze, waardoor veel mannen op de universiteit haar tegenwerken, maar waar zij zich niet door uit het veld laat slaan.

Delen
Op zoek naar geluk bestaat uit twee delen, het eerste deel beslaat driekwart van het boek en de resterende 100 bladzijden blijven over voor het tweede deel. In het eerste gedeelte ontwikkelen de verhaallijnen zich rustig en kabbelt het verhaal voort, met de oorlogsdreiging op de achtergrond. In het tweede deel komt het boek door een aantal plotwendingen in een stroomversnelling, maar deze zijn jammer genoeg niet uitgewerkt. Dit had voor mijn gevoel anders gekund en komt een beetje afgeraffeld over. De personages zijn goed vorm gegeven en passen in de vertelling. Trauma’s ontstaan door niet verwerkte oorlogservaringen komen naar voren in de vorm van het gedrag van meerdere personen, zowel jong als oud. Jacobi heeft een beschrijvende stijl en heeft de Europese gedachte in het verhaal trachten te verwerken.

“Te leven in een wereld waarin je niet tegen elkaar vocht, maar samenwerkte”.

Boekenkrant

Verschillende thema’s vinden hun weg in Op zoek naar geluk; emancipatie, stemrecht voor vrouwen, opkomst Duitse Arbeiderspartij en nationalisme. Dit zijn allemaal mooie opstapjes voor het laatste deel.

In Op zoek naar geluk gaan oorlogservaringen van generatie op generatie over en zorgen voor trauma’s en het nodige drama.

Voor het eerst gepubliceerd op Bazarow

Boeken van deze Auteur:

De patisserie 1 - De patisserie